Luchtdichtheidsmetingen

Objectieve beeldvorming door luchtdichtheidsmeting

Binnen het energieprestatievraagstuk wordt de luchtdichtheid van een woning steeds belangrijker. Wij meten daarom ook deze luchtdichtheid voor u. Dit doen we met een zogenaamde ’blower-door’ test. Het resultaat van deze test wijst uit of er aan de eis in het Bouwbesluit is voldaan. Ook krijgt u zo inzicht in de correctheid van de aanname die bij de EPC-berekening is gedaan. Deze meting is bedoeld om de definitieve waardes te bepalen. 

Werkwijze luchtdichtheidsmeting

  • (Ventilatie)roosters zetten we dicht; we plakken ze niet af 
  • De brievenbusklep sluiten we af met een tapestrookje
  • Mechanische ventilatie schakelen we uit, aan- en afvoer sluiten we af 
  • Eventuele andere afvoeropeningen zoals de afzuigkap sluiten we af
  • Additionele openingen, zoals een open haard, dicht u zelf af

Benodigde aansluiting

Netspanning 230 V.

Voorwaarden

De luchtdichte schil van de woning moet nagenoeg opleveringsgereed zijn. Het uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting is afhankelijk van de weersomstandigheden, vooral bij harde wind zijn metingen onzuiver. Boven windkracht 4 á 5 (6m/s) is meten niet meer mogelijk. Voor deze meting is geen hak- of breekwerk noodzakelijk.

Meer over luchtdichtheidsmeting

Naarmate de isolatiewaardes toenemen, wordt de luchtdichtheidstest steeds belangrijker. Met het uitvoeren van een luchtdichtheidstest meten we of een woning voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit én wat de gemeten Qv;10 waarde is. Deze kunt u vergelijken met de waarde opgenomen in de EPC-berekening. Onze resultaten ontvangt u in de vorm van een duidelijk meetrapport.

Deze luchtdichtheidstest of ’blower-door’ test, meet dus hoeveel lucht er bij verschillende drukverschillen verloren gaat. Door de drukverschillen worden bestaande luchtlekken geaccentueerd. Wanneer waardes afwijken of niet voldoen aan het verwachtingspatroon kunnen wij met behulp van rookproeven en een infrarood-camera een aanvullende Luchtlekdetectie uitvoeren. Zo wijzen we eventuele luchtlekken snel aan.

Wie een energiezuinige woning bouwt volgens de PassiefHuis systematiek, is verplicht een luchtdichtheidsmeting uit te laten voeren, omdat anders geen certificaat wordt verstrekt. Deze test kunt u aanvullen met een Luchtlekdetectie d.m.v. rook. Zo worden de eventuele luchtlekken zichtbaar gemaakt. Met behulp van deze technieken traceren we ook de herkomst van stankbronnen of vochtproblemen (inwendige condensatie door luchtlekken).

Wij gebruiken cookies om deze site optimaal te laten werken. Lees hier meer over cookies. Akkoord